Cum ne protejam in caz de cutremur? Este triunghiul vietii varianta salvatoare?

De la debutul anului 2015 si pana astazi, in Romania au fost inregistrate 28 de cutremure cu magnitudinea de peste 2 pe scara Richter. Bineinteles ca m-am gandit la ce voi face in situatia unui cutremur puternic si unde este mai bine sa ma adapostesc daca acesta ma prinde acasa.

Asa am ajuns sa citesc din nou pareri ale specialistiilor, iar daca pana acum ceva vreme majoritatea recomandau sa te adapostesti sub tocul usii sau sub o piesa rezistenta de mobilier, sa te intinzi pe jos in pozitie fetala si sa iti protejezi capul/gatul cu mainile, acum unii promoveaza asa-numitultriunghi al vietii”. Chiar zilele trecute am vazut la Stirile ProTV un reportaj de cateva minute in care era promovattriunghiul vietii”, iar Catalin Radu Tanase facea simulari cu diverse piese de mobilier.

Metoda de supravietuiretriunghiul vietii” a fost promovata in mod deosebit de Doug Copp, ceva manager pe la American Rescue Team International. El ne recomanda sa cautam adapost in preajma unor piese solide de mobilier, sa stam lipiti de ele, iar in cazul in care peretii se prabusesc, nu vor cadea direct pe noi, ci vor fi ipotenuza unui triunghi dreptunghic, unde catetele sunt podeaua si piesa de mobilier aleasa. Spatiul creat in interiorul acestui triunghi ar putea reprezenta salvarea in cazul unui seism catastrofal. Asemanator, se poate crea untriunghi al vietiisi din doua piese de mobilier de dimensiuni diferite, un exemplu bun in acest sens fiind patul si dulapul din dormitor.triunghiul-vietii

La prima vedere teoria pare plauzibila, dar dupa un studiu amanuntit nu prea ma mai convinge. In primul rand ca nimic nu imi garanteaza ca mobila nu se va prabusi la randul ei sub greutatea peretelui, iar peretele cade in acest caz direct pe om. Este foarte posibil ca in timpul unui cutremur mobila sa se deplaseze, iar persoana care sta intinsa pe jos, lipita practic de vreun dulap, sa se accidenteze tocmai din cauza dulapului care ar fi trebuit sa ii asigure protectie. Sau mai grav, mobila se poate deplasa atat de mult incat este prea departe de perete, situatie in care nu se mai creaza niciun triunghi minune.

Pentru a fi partial pregatiti pentru un cutremur, e bine sa avem deja un plan in cazul in care catastrofa ne prinde acasa/la birou. Fixati bine piesele suspendate de mobilier, depozitati obiectele grele la nivelul solului, aveti grija sa nu aveti vreo lustra deasupra capului in momentul seismului. Orice alte teorii nu prezinta nicio garantie, tot metodele simple si clasice s-ar putea sa functioneze cel mai bine.

Colaj foto. Sursa yourhomeguides.com
Colaj foto. Sursa yourhomeguides.com

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.