Pasi simpli pentru obtinerea pasaportului (2012)

Am scris acest articol pentru că pe internet nu se găsesc informații clare despre obținerea unui pașaport,  nu sunt explicați pașii, iar cei de la pașapoarte nu prea obișnuiesc să răspundă la telefoane. Am simțit-o pe propria piele, așa că vorbesc din experiență.

În cazul în care v-a expirat pașaportul și doriți altul nou sau nu ați mai avut unul, dar aveți nevoie acum, trebuie să știți că începând cu anul 2011 puteți opta pentru una dintre următoarele două variante de pașapoart:

-pașaport simplu electronic;

-pașaport simplu temporar.

Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 5 ani și costă 244 lei (costul paşaportului) + 32 lei (taxă consulară) = 276 lei

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 1 an și costă 84 lei (costul paşaportului) + 32 lei (taxă consulară) + 100 lei (tarif suplimentar) = 216 lei

Pașaportul simplu electronic se eliberează în 14 zile lucrătoare, poate și mai repede, iar pașaportul simplu temporar are avantajul că se eliberează în cel mult 3 zile.

Înainte de a vă deplasa la Direcția Pașapoarte trebuie să mergeți la Trezorerie sau la unul dintre sediile CEC pentru a plăti costul pașaportului, taxa consulară și tariful suplimentar. Nu aveți ce căuta la Direcția Pașapoarte dacă nu ați plătit aceste taxe. Cu aceste chitanțe, cu pașaportul vechi (dacă este cazul) și buletinul trebuie să mergeți la Serviciul Pașapoarte din orașul reședință de județ. Acolo predați aceste chitanțe, arătați buletinul, dați 2-3 semnături (dintre care una electronică), vi se face o poză, vi se taie vechiul pașaport și trebuie să vă întoarceți la data pe care agentul de la pașapoarte v-o scrie pe bilețel pentru ridicarea mult râvnitului certificat de călătorie.

Atenție, chiar dacă aveți domiciliul în provincie și vă duceți traiul prin București trebuie să știți că vă puteți scoate pașaportul și din Capitală. În cazul acesta, trebuie să știți că taxa consulară se poate plăti doar la Trezorerie (la CEC nu se poate plăti această taxă).

Călătorii plăcute!

Link util: www.pasapoarte.mai.gov.ro

Actualizare 2014.

Preturi:

paşapoarte simple electronice=270,00 lei* (costul paşaportului) + 32,00 lei* (taxă consulară);

paşapoarte simple electronice (minori sub 12 ani), cu valabilitate 3 ani =244,00 lei* (costul paşaportului) + 32,00 lei* (taxă consulară);

paşapoarte simple temporare = 100,00 lei* (costul paşaportului) + 32,00 lei* (taxă consulară) + 100* lei (tarif suplimentar).

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie mai departe!
 •  
 •  
 •  
 •  
Ultimele comentarii
 1. Alex
 2. tutui roberto catalin
 3. mariana
 4. teodora
 5. marian rosca
 6. Alexandra
 7. spooky
 8. Mihai
 9. xenia
 10. Roberta
 11. denisa1999
 12. Andreea
 13. ungureanu
 14. Ella
 15. adela
 16. kosty
 17. ts
 18. Tudorica silvia
 19. Andra
 20. Luminita
 21. Cristina
 22. Mihaela
 23. Tünde
 24. Cris
 25. Alexandra
 26. Ramona
 27. Somoiag Gabriel
 28. simona
 29. Cricu cristian
 30. Elena
 31. Daiana

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.