Bila din cutia de bere Guinness

bere-guinness (2)De curând, datorită ofertei Lidl, am prins gustul berii Guinness. Nu eram fanul berii negre, dar Guinness este altceva. Pot spune cu sinceritate că există Guinness și celelalte beri.

Berea Guinness are parte de o tehnologie pe care nu am mai întâlnit-o la alte beri. Cutiile de bere Guinness Drought au în interior o bila de dimensiunea unei mingi de ping pong, din plastic. 

Care este rolul acestei bile?

Majoritatea berilor sunt acidulate (carbogazoase, după cum spune și numele) datorită dioxidului de carbon. Presiunea în interiorul cutiei de bere este mai mare decât presiunea exterioară, deci la deschidere presiunea din interior va scădea. Aceasta scădere a presiunii, împreună cu turnarea berii în pahar fac ca o parte din CO2 sa se acumuleze deasupra sub forma “gulerului” de spuma.

Berea Guinness este îmbuteliată cu un amestec de azot și CO2, deci datorita cantității mai mici de CO2 din bere, acesta are tendința de a rămâne dizolvat omogen în lichid și în mod normal la turnarea în pahar nu s-ar forma gulerul de spuma. Aici intra în acțiune bila de plastic umpluta cu azot, dotata cu o mica gaura. Înainte de sigilarea cutiei de bere, o cantitate foarte mica de azot lichid este bagata in bere. Aceasta cantitate de azot trece din faza lichida in faza gazoasa prin vaporizare, ducând la creșterea presiunii în interiorul dozei de bere. Presiunea mai ridicată face ca o mică cantitate de bere să pătrundă în bila și azotul gazos se comprima în interiorul acesteia.

La deschiderea cutiei cu bere, presiunea din interior scade și azotul comprimat din interiorul bilei forțează cantitatea de bere să părăsească bila prin micul orificiu cu o presiune și o viteză măricică. Aceasta agitație din interiorul berii ajută dioxidul de carbon sa formeze spuma.

Pentru că am devenit fanul acestei bei, am făcut cercetare pentru acest articol și am descoperit că berea Guinness a fost realizată după aceiași reţetă din secolul XVIII şi până acum, folosind aceleași patru ingrediente: orz, apă, hamei şi drojdie. Culoarea roşu închis şi aroma originală sunt date de orzul prăjit.

Nigeria și Camerun se află în top 5 al ţărilor cu cele mai mari vânzări de bere Guinness, după Marea Britanie și Irlanda și SUA.

Guinness face partea din compania Diageo, alături de alte băuturi precum Smirnoff, Baileys, Johnnie Walker și J&B.

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.