Sf. Valentin – o sărbătoare fără sărbătorit

An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, în calitate de creștini ortodocși, în fața unui dublu paradox. In primul rând, de Valentine’s Day a auzit toată lumea, astfel încât, la o adică, oricine poate defini succint „sărbătoarea”, în timp ce despre viața Sfântului Valentin nu cunoaște nimeni mai nimic.

In al doilea rând, mulți sunt contrariați de faptul că în această zi nu întâlnesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume. Întâmplarea face că nici Calendarul Romano-Catolic să nu-l mai pomenească în această zi, Sfântul Valentin fiind scos din calendar în 1969 din cauza ambiguității datelor referitoare atât la persoana sa, cât și la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. In prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril și Metodie.

Așadar, nu greșim atunci cand spunem ca Valentine’s Day, cu tot „marketing-ul” aferent, este în România – și nu numai – o „sărbătoare” fără sărbătorit.

Despre Valentine’s Day s-a scris și s-a comentat suficient, pro și contra. S-a scris și s-a spus, din pacate, destul de puțin despre Sfântul Valentin al Ortodoxiei, prăznuit de Biserica în ziua de 30 iulie.

Citește mai multe despre Sfântul Valentin al Ortodoxiei >>>

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.