Muzeul Comunismului pentru Copii s-a deschis la Pitești

La Pitești s-a deschis Muzeul Comunismului pentru Copii. Acesta se afla într-o aripă a Memorialului Închisoarea Pitești, din Str. Negru Vodă, nr. 30, Pitești. Intrarea este liberă pentru copiii însoțiți de familie. Muzeul se adreseasă, în principiu, copiilor de peste 10 ani.

Unicul muzeu de acest fel din lume

Ideea unui astfel de muzeu este foarte bună. Așa cum se spune nu trebuie să uităm greșeile istoriei, pentru a nu le repeta.

În acest moment copiii pot expora primele două camere din cele 6 planificate ale muzeului și pot participa la atelierele programate și la dezbateri. În cadrul muzeului va fi disponibil și volumul „Jurnalul meu de istoria comunismului în România”, un caiet de lucru cu informații, jocuri și desene pe care cei mici îl pot completa și lua acasă.

„Un muzeu care încearcă să prezinte regimul comunist din România și ororile aferente acestuia pe înțelesul copiilor are nevoie de oameni cu răbdare. Vizita nu poate fi una de tipul «am fost în excursie, ce tare!», ci trebuie să aibă un impact real asupra celor mici care chiar ar putea înțelege niște lucruri importante.” (V., clasa a 9-a, Colegiul Național „Spiru Haret”, București)

Ce este Muzeul Comunismului pentru Copii?

Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect complex dedicat copiilor și adolescenților, ce are ca scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului. Muzeul este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești. Copiii sub 12 ani nu pot vizita Memorialul din cauza subiectului extrem de violent, astfel că am dorit să facem subiectul accesibil și celor mai mici, gândind un proiect centrat pe nevoile și ideile copiilor. La începutul anului 2022 s-a obținut o finanțare de la AFCN pentru 2 camere din cele 6 ale Muzeului Comunismului pentru Copii, un manual digital pentru elevi și profesori și un jurnal/caiet de lucru pentru elevi. În 2023 se vor deschide următoarele camere din muzeu.

Link-uri utile:

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.