Am achiziționat un uscător de haine/mașină de uscat haine după o căutare serioasă pe internet, timp în care am așteptat și ofertele de Black Friday. La mai mult de o lună de folosire suntem foarte mulțumiți de el. Și putem spune că ne face viața mai ușoară, chiar dacă nu ne usucă perfect toate hainele.
Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a alege cel mai bun uscător de haine electric.
Sunt mai multe aspecte de care trebuie să țineți cont când alegeți viitoarea mașină de uscat haine. Mai jos vreau să prezint aspectele de care trebuie să țineți cont dacă doriți să achiziționați un uscător de rufe.
Câte tipuri de uscătoare sunt?
– cu uscare prin ventilare. Uscătorul încălzește aerul și îl transfera in cuva. Când aerul ajunge la saturație, este evacuat și o tranșă de aer proaspăt este introdusă în cuvă.
Dezavantaje: necesită evacuare în exterior, creează umiditate și caldura mare în încăpere, consum energetic mare.
Avantaje: cel mai mic preț
– cu uscare prin condensare – vaporii de apa din aerul saturat sunt transformați in apa prin condensare, iar același aer, deja uscat, este reintrodus in cuva la rufe.
– cu uscare prin condensare, cu pompa de căldură este varianta cea mai economică din punct de vedere energetic, dar cu cel mai ridicat preț de pe piață. Căldura produsă în timpul ciclului de uscare este refolosită. Căldura și vaporii de apă nu sunt evacuate în încăpere, deci poate fi instalat oriunde.
Ambele variante de uscător cu condensare oferă posibilitatea evacuării apei din rufe prin furtun direct la canalizare sau stocarea acesteia într-un sertar aflat în general în locul în care la mașinile de spălat se află sertarul pentru detergent. După 1-2 cicluri de uscare, sertarul de apa trebuie golit. Practic, alegând varianta unui uscător cu condensare, singura necesitate este existența unei prize in apropiere, instalarea constând doar in conectarea uscatorului la priza.
Alte specificații de care trebuie ținut cont:
– capacitatea de încărcare – cu cât un uscător are capacitate de încărcare mai mare, cu atât rufele vor fi uscate mai repede și se vor sifona mai puțin. Alegeți un uscător cu capacitate cel puțin egala cu a mașinii de spălat rufe.
– eficiența energetică – dacă veți folosi uscătorul foarte des, merita sa dați un ban in plus la achiziție și astfel veți scuti mulți bani de-a lungul timpului la factura de electricitate.
– funcția child lock se dovedește a fi foarte utila in casele cu copii mici, curioși, tentați sa apese pe butoane.
– senzor de umiditate – reduce timpul de uscare afișat inițial, in funcție de umiditatea existenta in rufe. Deși inițial mașina afișează un timp ridicat de uscare, pe parcurs ce hainele se usucă, acesta scade.
– funcție anti sifonare
Ce uscător de haine am ales?
Prima dată am comandat un uscător de rufe Beko de Black Friday la prețul de 1700 lei. Din păcate a venit puțin lovit în lateral, dar l-am acceptat. L-am pus pe poziție, dar nu se mișca cuva și scotea un miros ciudat de parcă ar urma să sară în aer. Am returant-o și am zis pas gamei Beko.
Am comandat un uscător de rufe Samsung care funcționează foarte bine, usucă foarte bine. Trebuie respectate programele pentru o uscare cât mai eficientă. De asemenea, după uscare hainele trebuie să fie preluate cât mai repede din uscător, altfel se șifonează. Doar cămășile mai necesită călcare. Am reușit să uscăm și încălțări și am fost mulțumiți de rezultate.