
Atunci când alegi scaunul auto pentru bebeluș/copil trebuie sa te gândești la siguranța celui mic înainte de toate.
În primele luni de viață, cel mic va sta obligatoriu în scoica poziționată cu spatele la sensul de mers. Anumite modele de landou au kit auto cu care pot fi fixate în centuri pe bancheta din spate. Mare atenție aici, căci simpla fixare a landoului nu este suficientă, trebuie să achiziționați separat și centuri pentru prinderea bebelușului în interiorul landoului.
O greșeală frecventă este trecerea prematură de la scoică la scaun auto. Aproape toate scoicile au ca limită de utilizare greutatea de 13 kg sau înalțimea de 80 cm a copilului, în momentul în care una dintre aceste două condiții este îndeplinită, scoica trebuie scoasă din folosință. Noi am ținut copilul în scoică până la 1 an și 1 lună.
Rear facing
De câțiva ani se insistă foarte mult pe conceptul de rear facing (RF) prelungit, ideal până la vârsta de 4 ani ai copilului. În cazul unui impact, forțele care acționeaza asupra copilului sunt de câteva ori mai mari dacă scaunul este orientat cu fața la sensul de mers (front facing FF). Prețul unui scaun auto cu RF prelungit este considerabil mai mare decât al unuia care permite doar FF.
Sitemul de prindere al scaunului pentru copii
În ceea ce privește sistemul de prindere al scaunului în mașină, există două variante mari și late: prindere cu Isofix și prindere în centuri.
Sistemul Isofix mai adaugă câteva sute de lei la prețul de achiziție și este necesar ca autoturismul să fie echipat la rândul lui cu acele cârlige speciale. Circulă vorba că sistemul Isofix ar fi mai sigur decât cel cu prindere în centuri, dar cele două sisteme sunt la fel de sigure, problema constă în fixarea incorectă a scaunului cu prindere în centuri în mașină.
Dacă respectați cu strictețe instrucțiunile de montare, un scaun cu prindere în centuri este la fel de sigur precum un scaun cu sistem Isofix și câștigați spațiul de la picioarele copilului pentru depozitarea altor lucruri necesare la drum.
Alte caracteristici utile ale scaunului sunt husa detașabilă și poziția bună de somn pentru drumuri lungi. Unele scaune pot fi puse în poziția de somn din mers, fără să mai fie nevoie să te dai jos din mașină.
Scaune folosite în teste de impact
La final am lăsat aspectul cel mai important: nota la testele de impact. Există o gamă largă de scaune ieftine, no name, care nu au fost supuse niciunui test și care în caz de impact nu oferă mare siguranță, sunt mai mult pe post de fotolii pentru cei mici. Eu am studiat un clasament al scaunelor de copii de pe site-ul ADAC (clubul auto german). Link-ul se poate vedea aici.
În urma unei analize amănunțite, în cele din urmă am optat pentru un model de scaun Britax Romer, iar scoica folosită mai mult de 1 an de zile a fost parte din pachetul de cărucior 3 în 1 Inglesina Quad.
