Icar este un documentar Netflix care se focusează pe dopingul sportivilor în general și al celor ruși în particular.
Un cineast și un ciclist american, Bryan Fogel, se implică involuntar într-un scandal global când un om de știință rus divulgă detalii șocante despre o vastă conspirație a dopajului.
Producătorii documentarului au avut mare noroc că pe parcursul filmărilor personajul principal devine piua întâi în cazurile de doping ale sportivilor ruși participanți la olimpiade.
Are rost să ne mai uităm la sport?
Asta a fost principala întrebare care mi-a venit în minte spre finalul documentarului. Am fost chiar dezamăgit că se întâmplă așa ceva.
Rușii au vrut să ia cât mai multe medalii la olimpiadele de la Londra și Soci. Putin a vrut să arate poporului ce neam de campioni sunt ei. În funcție de medaliile câștigate de ruși la olimpiade, încrederea poporului în Putin crește semnificativ.
Mai mult ca sigur că sunt și alte țări, abonate la câștigarea medaliilor, care se dopează, dar se opresc la timp pentru a nu fi prinși. Rușii nu s-au oprit la timp, deoarece au jucat o carte mai riscantă.
Corupție la nivelul WADA
Din documentar rezultă că și la nivelul World Anti-Doping Agency (WADA) există corupție! Oamenii de acolo pot fi cumpărați ușor de țările abonate la olimpiade.
O Olimpiadă a dopaților?
Poate fi aberantă o astfel de idee, dar ce ar fi dacă s-a organiza un astfel de concurs în care medicii și chimiștii ar fi pionii principali?
Ce înseamnă Icarus?
In Greek mythology, Icarus is the son of the master craftsman Daedalus, the creator of the Labyrinth.