Ca argeșean îmi este rușine că în tot județul Argeș nu avem o stațiune unde să se poată schia. Sper ca de la anul să putem merge la schi în Argeș, în zona Ghițu-Molivișu, unde va lua naștere stațiune montană Molivișu. Politicienii locali dau ca sigură finalizarea pârtiilor de schi ce se vor construi în zonă, eu din principiu nu prea îmi pun bazele în ei, dar sper ca proiectul să se finalizeze anul acesta.
Proiectul Molivișu beneficiază de o finațare Regio, de peste 73 de milioane de lei, din care eligibili 54,7 milioane de lei. Partea de cofinanțare pe care trebuie să o asigure Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu,formată din Consiliul Județean Argeș și comunele Arefu, Braduleț și Cicănești.
Până acum doar Consiliul Județean Argeș a asigurat partea de cofinanţare și se așteaptă ca și ceilalți trei parteneri să reușească să se împrumute și să aducă banii necesari continuării proiectului.
Unde se construiește stațiunea Molivișu?
Statiunea Molivişu se va construi în nordul județului Argeș, pe versantul nordic al masivului Ghiţu (aripa sudică a Munților Făgăraș). Terenul pe care se va realiza stațiunea turistică are o suprafață de 11,4 hectare și este proprietate a comunei Arefu. Stațiunea Molivișu se va afla la aproximativ 65 km distanță de Pitești.
Zona este foarte frumoasă și aici se mai află alte destinații turistice precum: Transfăgărășanul, Cetatea Poienari și barajul Vidraru.
În zonă zăpada stă pe versanţi şase luni pe an.
Cum va fi stațiunea Molivișu?
Proiectul stațiunii spune că va exista un drum principal de acces şi două pârtii cu lungimi de 1,1 km, respectiv de 700 de metri, cu posibilitatea creării altor cinci pârtii. Va fi construit un observator turistic la altitudinea de 1624 m, complet din sticlă și pe patru nivele. La ultimul nivel al observatorului turistic va fi montată o lunetă pentru observaţii astronomice, la nivelul al 2-lea vor fi 17 lunete de observaţie care permit vizualizarea zonelor învecinate până la linia orizontului, în timp ce la primul nivel vor fi ateliere de creaţie şi săli de conferinţe. Va mai fi amenajată o turbărie pe o suprafață de 29 ha (turba va fi folosită ca și combustibil sau îngrăşământ natural), două microhidrocentrale şi o bază de agrement, care va fi prevăzută cu piscină interioară, parcare – 100 locuri, zonă de picnic şi terenuri de sport multifuncționale. În premieră în România, în staţiunea Molivişu vor fi instalaţii mixte de transport aferente pârtiilor, dotate atât cu telescaun, cât şi cu telegondolă.
În ce stadiul sunt lucrările?
În acest moment, pârtia de schi este defrișată și se lucrează la prizele de apă care vor asigura alimentarea tunurilor de zăpadă și utilitățile.
Proiectul are o întârziere de șase luni din cauza faptului că Guvernul a întârziat cu hotărârea pentru defrișarea zonei. Responsabilii cu acest proiect promit că se va putea recupera timpul pierdut și se vor încadra în termenele stabilite. Lucrările trebuie să fie gata până pe 31 decembrie 2015.
Ce șanse sunt pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit?
Nu cred că stațiunea turistică va fi finalizată conform proiectului. Cred că se vor finaliza cele două pârtii, urmând ca apoi să se finalizeze observatorul turistic, turbăria, zonele de picnic, nu va fi gata telegondola.
Cele trei comune vor avea enorm de câștigat de pe urma acestui proiect, dar până acum nu au reușit să aducă cota parte pentru proiect.
Sper din tot sufletul ca peste nici un an să merg la Molivișu la schi. Sper ca și factorii de decizie să treacă mai repede la treabă!
Later edit: Guvernul României a anunțat pe data de 5 martie 2015 că va împrumuta primăriile Arefu, Cicăneşti şi Brăduleţ cu bani din Trezoreria Statului. Împrumuturile vor fi contractate fără limită de îndatorare, până la sfârşitul lunii iulie, de la Ministerul Finanţelor. Perioada de rambursare a creditelor este de până la 20 de ani.