De ce nu sunt obligatorii detectoarele de gaze?

An de an au loc explozii provocate de scurgerile de gaze naturale. Dacă în toate imobilele ar fi senzori de detectare a gazelor naturale, cu siguranță că aceste accidente ar fi evitate. Cel mai grav mi se pare la bloc unde din cauza vecinului neatent poți sări în aer sau mai rău să arzi ca un porc. Am studiat cum a evoluat obligativitatea montării detectoarelor de gaze de-a lungul ultimilor 10 ani. În acest moment cei care au montată o centrală pe gaze nu pot fi obligați să-și instaleze senzor de detectare a gazelor.

Prima lege pentru obligativitatea montării detectoarelor de gaze

Ordinul ministrului economiei si comertului nr. 713 din 21 octombrie 2004: ”Persoanele care îşi montează în locuinţe aparate de utilizare a gazelor naturale, precum aragaze, centrale termice sau arzătoare, sunt obligate, de la 1 ianuarie 2008, să instaleze detectoare de gaz. Această decizie a fost luată încă din 2004 de către Ministerul Economiei, în scopul evitării eventualelor accidente provocate de scurgerile de gaze”.

Legea spunea ca toţi cei care sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale trebuie să-și monteze detectoare de gaze. Instalarea acestor aparate era obligatorie în încăperile în care sunt funcţionale aparate de utilizare a gazelor naturale (aragaz, centrala termică, arzător sau alte aparate), iar suprafeţele vitrate sînt din geamuri de construcţie specială (termopane, securizate). Montarea detectoarelor nu se poate face decît de către firmele autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale. În încăperea în care există aparate de utilizare a gazelor trebuie să existe o grilă de ventilaţie permanentă către exterior, cu dimensiunea de 15x15cm practicată în partea superioară a peretelui exterior din acea încăpere sau hotă cu burlan către exterior şi o priză de aer. Aceste grile se impun a fi existente deoarece este necesar să se asigure pătrunderea în încăpere a oxigenului necesar arderii şi ventilarea permanentă a acelei încăperi pentru a se evita acumularea de gaze.

Obligativitatea montării detectoarelor de gaze a durat doar 6 luni, deoarece ANRE a propus modificarea ordinului MEC, astfel încât montarea detectoarelor a devenit din nou opțională.

2009: Potrivit ANRE și GDF Suez, detectoarele automate de gaze naturale se vor monta obligatoriu în instalaţiile noi de utilizare a gazelor naturale. De asemenea, detectoare automate de gaze naturale se vor monta obligatoriu şi în cazul în care consumatorii solicită modificarea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale existente, cum ar fi cel al instalării centralelor termice de apartament.

Odata la 2 ani se face revizia tehnica periodica(RTP) a instalatiilor casnice de catre furnizorul de gaze sau de catre o alta firma cu care ati semnat un contract în acest sens, furnizorul cerind explicit acest lucru, in caz contrar, furnizorul are dreptul de a va intrerupe gazul până la efectuarea RTP.

Prețul detectoarelor de gaze

Detectoarele de gaze sunt aparate care depistează gazul metan, monoxidul de carbon sau chiar pe amândouă. Sunt indicate aparatele care detectează atât gazul metan cât și monoxidul de carbon.

Preţul detectoarelor diferă în funcţie de rapiditatea prin care avertizează o scurgere de gaze. Unele aparate folosesc drept alarmă atât semnal luminos cât şi semnal sonor. O electrovalvă cuplată la detector întrerupe imediat furnizarea de gaze în cazul depistării unei scurgeri.

O listă cu detectoarele de gaze poate fi văzută aici și aici.

Pentru acest articol am studiat următoarele articole din presa vremii: link1, link2, link3.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie mai departe!
  • 1
  •  
  •  
  •  

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.