Aud foarte multe persoane care folosesc ca formula de salut La revedere.
Când ii spui cuiva La revedere înseamna ca iți dorești sa-l revezi, adică speri la o noua revedere, înseamnă ca iți este cineva apropiat sau vrei sa-ți devina apropiat/a.
Dar când un operator telefonic, care pentru mine are doar un nume, de fapt nici nume pentru ca niciodată nu rețin numele de prima data, ci este doar reprezentantul firmei respective, îmi spune la revedere în urma discuției telefonice e cam aiurea sau chiar nepoliticos. Si al fel de nepoliticos ar fi ca la finalul discuției sa-i spun La revedere.
Ce rost are sa ii spui la revedere taximetristului pe care îl vezi pentru prima data și sunt șanse foarte mari sa nu-l mai vezi niciodată?
De ce sa ii spui la revedere funcționarului de la ghiseu, pe care îl vezi dintr-un singur motiv – ai nevoie de el si nu ai motive intemeiate sa il revezi, ca doar nu ești atât de darnic sa iți dorești sa-l revezi ca sa-i oferi bani sau masochist ca sa-l revezi și el sa te trimită pe la alte ghișee spunându-ți ca iți mai trebuie nu știu ce hârtie.
De ce sa-i spui la revedere reprezentantul unui service auto/medicului/farmacistului/omului de la pompe funebre, pentru ca sigur nu vrei sa-l vezi prea curând. Spune-i Te pup, Salut, O zi buna, Numai bine, Buna ziua, Sănătate, poți sa-i spui orice, numai ca la revedere e impropriu spus.
Formula de salut La revedere trebuie irosita cu cei dragi ție, pe care vrei sa-i revezi cu adevărat.
In acest articol nu ma adresez oamenilor blazați sau cu foarte multe probleme pe cap ca sa mai dea atenție și acestei forme de salut.
Mihai
sincer ai dreptate dar mnoh.. nu mi se pare ceva asa de abstract 😀 poate pentru ca nu sunt om care sa aiba prea putine pe cap 😀
Saddeea
nici mie nu mi se pare ceva iesit din comun…e doar o formula de adresare ca oricare alta…e mult prea comuna si obisnuita, ca toate celelalte, si nimeni nu sta sa le analizeze sintactic si morfologic inainte sa le zica cuiva..oricui…
stai ca ma adresez unui taximetrist…ar trebui sa-i zic la revedere..ciao..hai salut…sau mai bine ii platesc si ies repede din masina sa scap de dilema?! majoritatea bloggerilor tind sa analizeze formulele de adresare utilizate de oameni, insemnatatea lor in diferitele contexte, si conotatiile pe care le-au capatat, intrebari existentiale, si alte chestii de genu..ceea ce nu mi se pare nimic rau insa…mesajul nu spune mai nimic..sunt lucruri pe care le cunoastem doar ca nu le dam importanta….abstract!
cheers!
tykryt
@Saddeea spuneam ca este o formula de salut care o adresezi celor pe care ii revezi.
cu ceva timp în urma mi s-a atras și mie atenția ca aceasta formula nu poți s-o spui oricui … și iată ca am reținut. Deci nu sunt numai eu nebun 😀 Probabil ca toți care vor citi ce am scris mai sus își vor aminti data viitoare când vor spune la revedere .
tugovanka
ai dreptate acelasi lucru se intimpla si cu sarut mina,multi spun dar putini sunt pregatiti sa o faca
tykryt
@tugovanka mi-a plăcut asta. nici eu nu sărut mana, dar uneori mai spun Saru’mana
Sensio
Dar atunci cand ti se spune la telefon „la revedere”? :))
Mihai
ca veni vorba de formule de genul acesta :
mie mi se pare aiurea ca 2 baieti sa se salute cu ” ceau” nu stiu mi se pare aiurea.. 😐
ironiquelife
Felicitari pt. subiect! Foarte inspirat.
Ideea este ca oamenii nu acorda prea mult interes sau atentie cuvintelor/expresiilor pe care le folosesc. Le i-au ca atare, nu le gandesc. Majoritatea nu sunt prieteni cu filozofia ci cu pragmatismul. Poate e mai bine asa 🙂
Adriana
Cu sar’mana sunt de acord. Eu le spun bunicilor asa, dar sincer, nu as fi niciodata pregatita sa o fac. Aceasta formula pentru mine exprima doar o politete mai profunda decat cea normala.
Dar cu „La revedere” ai totala dreptate, daca esti o persoana care se gandeste de doua ori inainte sa scoata ceva pe gura.