Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/tykryt/public_html/dragosu.ro/wp-content/themes/simpleton/functions.php on line 73
Româno-danezii (short story)

Româno-danezii (short story)

Las Vegas, SUA.

Două cupluri de români se aflau în vizită pe tărâmuri americane. Stăteau de mulți ani în Danemarca și începuseră să-și permită să călătorească și pe alte continente.

Unul dintre mijloacele foarte la îndemână cu care se deplasează este taxiul.

Mihai comandă un taxi pentru a ajunge la hotel. Taximetristul este un tip sociabil și intră în vorbă cu ei. Îi citește că nu sunt de-ai locului și îi întreabă de unde anume din Europa sunt. Daniel îi răspunde că sunt din Danemarca. Stabiliseră toți patru să nu mai spună că sunt din România deoarece americanii reacționau ciudat, nu știau pe ce continent se află România etc., așa că au decis să spună că sunt din Danemarca. Taximetristul se arată foarte interesat când aude de Danemarca și încearcă să își satisfacă curiozitățile referitoare la climă, nivelul de trai, criza economică.

La un moment dat taximetristul le spune că el este dintr-o țară care a picat în grupă cu Danemarca. Liniște… Niciunul nu era la curent cu actualitatea fotbalistică, așa că taximetristul nostru le spune că este din România, dar stă de 10 ani pe Coasta de Vest, schimbând mai multe job-uri. ”Ați auzit de România, nu-i așa?”, dar nu mai așteaptă un răspuns, ci începe să povestească despre orașul copilăriei, București, despre Ceaușescu și despre plecarea sa din țara natală. Intrigați că au dat de un român de-al lor și ei s-au dat danezi, cei patru schimbă priviri și nu știu cum să reacționeze. Le pare rău și ar vrea să îi spună adevărul conaționalului.

Mihai, care se afla lângă șofer, îi spune: ”Știii, și noi suntem din România. Dar stăm de ani buni în Danemarca.” Și începe să spună povestea pe scurt, cum au ajuns in Danemarca la facultate și apoi și-au găsit job-uri foarte bune.

Taximetristul nostru a ascultat cu atenție povestea lui Mihai. Dar tot nu înțelegea de ce aceștia l-au mințit. La un moment dat le spune: ”Deci Danemarca?”. Nu-i venea să creadă și de abia aștepta să povestească acasă cu familia ce români ciudați a întâlnit, care se dezic de naționalitatea lor.

Poveste adevărată.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie mai departe!
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *