De ce cred ca Baia Mare va fi Capitala Culturala Europeana in 2021?

Dupa cum bine stiti, in 2021 un oras din Romania va detine din nou titlul de Capitala Europeana a Culturii. Singurul oras din tara noastra ca a detinut acest titlu pana in prezent este Sibiul, care in 2007 a fost una dintre cele doua capitale culturale a anului respectiv, impreuna cu Luxemburgul.

14 orase din Romania s-au aflat initial in cursa pentru castigarea mult ravnitului titlu de Capitala Europeana a Culturii 2021. In decembrie 2015, un juriu format din experti europeni a analizat candidaturile si a fost facuta publica lista scurta a finalistilor: Timisoara, Bucuresti, Baia Mare si Cluj-Napoca. Au fost eliminate din competitie orase precum Iasi, Brasov sau Alba Iulia.

Multa lume s-a aratat surprinsa de prezenta Baii Mari in finala alaturi de cele mai mari orase din Romania. Eu unul,Centrul_Vechi_Baia_Mare nu am fost deloc surprins. De cativa ani incoace ajung cam de 2 ori pe an in Baia Mare si am observat directia catre care orasul se indreapta cu pasi repezi, am vazut ca lucurile nu stau in loc si ca, probabil, in spatele rezultatelor se afla oameni direct interesati de binele orasului, oameni care au pus umarul la munca pentru realizarea unui proiect bun.

Un factor important care ma face sa cred ca Baia Mare are sanse reale de castig este alegerea juriului din ultimii ani. De prin 2005 incoace, au fost desemnate castigatoare orase mai mici, mai putin cunoscute, dar care prin obtinerea acestui titlu sunt aduse in prim plan si pentru care, finantarea obtinuta contribuie la dezolvatarea pe termen lung, ajutand in mod real si palpabil comunitatea locala.

Clujul a fost Capitala Europeana a Tineretului in 2015. Pe plan economic, nu este nici o noutate faptul ca Cluj-Napoca o duce bine, fiind un El Dorado al IT-ului pe plan national. Orasul s-a remarcat in ultimii ani datorita festivalurilor de muzica orgaizate si trebuie tinut cont si de TIFF –  Festivalul International de Film Transilvania. Ceva nu imi place in Cluj, chiar daca capitala Ardealului este un oras frumos. Sincer, cred ca Clujul va fi scos din competitie in mare parte datorita titlului detinut in 2015.

De Bucuresti nu are sens sa discut prea mult. E clar ca nu merita un asemenea titlu pentru ca desi este orasul cu cel mai mare buget din Romania, banii se cheltuie aiurea si toti fura la greu. Titlul de Capitala Europeana nu i-ar spori in niciun fel faima, turistii vin oricum, iar viata culturala este si ea diversificata.

Timisoara este intr-adevar deosebita, dar clanurile de tigani au pus stapanire pe o mare parte din cladirile istorice ale orasului si au inceput sa le tranforme in palate cu turnulete. Nu stiu in ce masura pot fi opriti acesti oameni din a distruge patrimoniul local. E clar ca la nivel administrativ nu exista interes pentru a-i stopa. In schimb, cladirile istorice din Centrul Vechi al Baii Mari au fost/sunt in restaurare pe bani europeni sau pe bani din bugetul orasului. Ele sunt redare rand pe rand comunitatii locale sub forma de spatii pentru evenimente culturale, restaurante, pub-uri etc.

Cred ca la succesul Baii Mari va contribui si locatia orasului, foarte aproape de granitele cu Ungaria si Ucraina. In plus, intregul Maramures poate fi vizitat cu usurinta daca esti cazat in Baia Mare. Practic, este mult mai usor sa convingi un strain sa viziteze Baia Mare in postura de capitala a culturii, daca ii oferi posibilitatea unui concediu prelungit intr-unul dintre putinele locuri autentice din Europa. Te bucuri de evenimente culturale deosebite, vizitezi cel mai mare Muzeu de Mineralogie regional din Europa, te plimbi pe aleile Parcului Municipal, savurezi o cina pe cinste in Piata Libertatii din Baia Mare si te bucuri de aer curat, peisaje pitoresti, traditii si ospitalitate dusa la extrem in Maramuresul istoric!

Foto:wikipedia.com

Un comentariu

  1. mitu

    22 februarie 2016

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.