Consiliul General al Municipiului București a votat în unanimitate avizarea favorabilă a Parcului Natural Văcărești. Urmează ca Ministerul Mediului să redacteze hotărârea de guvern care să definitiveze procesul.
Parcul Natural Văcărești are 183 de hectare și reprezintă o oază de verdeață nesperată pentru Capitala României.
Ce se va întâmpla cu ”Delta Văcăreștiului”?
Statutul de arie protejată va permite dezvoltarea unei strategii de administrare care poate include: vizitarea, dezvoltarea de activități educative și organizarea zonei naturale pe arii de conservare și dezvoltare.
În Parcul Natural Văcărești sunt prezente specii din mai multe grupe (mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă, insecte), reprezentând alături de speciile floristice un ecosistem format din mai multe componente, aflat în stare de echilibru natural.
Păsările sunt cele mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, aici găsindu-și excelent loc de hrănire, odihnă și cuibărire.
Au fost observate până în prezent 94 specii, pentru toate conservarea fiind prioritară în România, conform Societății Ornitologice Române.
Bucureștiul nu avea nicio are naturală protejată
Bucureștiul este poate singurul oraș important fără nicio arie naturală protejată în condițiile în care Berlinul are 53, Londra are peste 40, Praga are 88, Varșovia are 33, Budapeste are 5, New York are 47, iar la Viena parcurile naturale reprezintă peste 30% din suprafața administrativă a orașului.
„Consider ca trăim astfel un moment oarecum istoric, în sensul în care ne apropiem de finele a trei ani în care ceea ce încercăm noi să facem, cei de la Asociația Parcul Natural Văcărești, este să oferim un plămân verde nesperat Capitalei. In momentul de față Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mică suprafață verde din Europa și in acelasi timp este una dintre capitalele europene cu cel mai putin spatiu verde din Europa. Cred ca acest parc poate sa ne ofere cateva sute de hectare in plus de spatiu verde”, a declarat alpinistul Alex Găvan, potrivit Agerpres.

Sursele acestui articol: Green-report.ro, salvatidelta.ro, stirileprotv.ro.