Ce noutăți aduce Directiva privind drepturile consumatorilor

Luna trecută, mai exact pe 13 iunie 2014, a intrat în vigoare noua Directivă UE privind drepturile consumatorilor.

cumparaturi-online

Foto: Comisia Europeană

Drepturile consumatorilor sunt mai bine protejate și mai clar definite. În primul rând, în cazul achiziționării online a unui produs sau serviciu, cumpărătorul are la dispoziție 14 zile din momentul intrării în posesia produsului comandat, în care să returneze produsul, indiferent de motiv. Nu îmi place, îl trimit înapoi – fără întrebări și probleme create de comerciant.

Comercianții sunt obligați să livreze produsul comandat de cumpărător în maxim 30 de zile de la data efectuării comenzii. În cazul în care returnezi produsul, comerciantul are timp 14 zile să îți dea banii înapoi.

O altă chestie bună este interzicerea bifării presetate a unor servicii suplimentare care încarcă prețul final. Cel mai bun exemplu este la achiziționarea unui bilet de avion la companii low-cost, unde era din start bifata achiziționarea unui bagaj de cala, check-in la aeroport, poate un pachet de mâncare, iar ca să scapi de toate serviciile astea, trebuia sa debifezi fiecare căsuță în parte. Acum e invers, la început sunt toate căsuțele goale, iar dacă ești interesat de un serviciu anume, bifezi tu.

Sunt interzise și taxele pentru plata online cu card de credit Visa/Mastercard. Am impresia că taxa asta va fi foarte ușor transformată de cei mai inventivi într-o taxa cu alt nume (ex: taxa administrare site, pe care BlueAir o are deja).

Firmele nu mai au voie sa practice tarife astronomice pentru asistenta telefonica a clienților. Nu o data mi s-au cerut 2-3/euro pe minut și am renunțat la gândul că stau cu robotul vreo 5 minute și pe urmă probabil aș fi avut ocazia să discut cu o duduie care nu mă putea ajuta prea mult.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie mai departe!
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.