Mars „Oras accesibil pentru oameni”

fara-borduraÎn București ne-am obișnuit cu:

– pietoni nevoiți să circule pe carosabil pentru că trotuarele au devenit locuri de parcare pentru masini;
– pietoni nevoiți să-și facă poteci pe trotuarele înzăpezite sau să meargă direct pe carosabi pentru că, iarna, deszăpezirile sunt prioritare pentru mașini;
– părinți nevoiți să se strecoare cu copiii (unii dintre ei fiind în cărucioare) printre sau peste obstacole cu titlu de lucrări edilitare;
– străzi și trotuare care se transformă în colectoare de precipitații, indiferent de anotimp;
– semafore sincronizate astfel încât să fie fluidizat traficul auto, fără pic de considerație pentru pietoni sau transportul public;
– lucrări de accesibilizare la nivelul spatiului public făcute în ciuda fizicii și a bunului simț.

Într-un oraș accesibil toate persoanele au acces la spațiile publice, iar mersul pe jos este o alternativă viabilă, nu doar un act de curaj și agilitate.

Pe 19 iulie 2014, noi, pietonii, ieșim în stradă pentru un oraș pentru oameni! Noi suntem persoane cu dizabilități, persoane cu mobilitate redusă, persoane vârstnice, dar și soferi care înțelegem că, atunci când nu suntem în mașină, suntem și pietoni. Vrem să „accesibilizăm” agenda publică a autorităților, care este ocupată de străpungeri, lărgiri, pasaje rutiere, și prea puțin de calitatea spațiilor publice destinate mersului pe jos.

Vrem ca în București să avem opțiunea de a ne alege mijlocul de transport. Vrem ca oamenii să aibă opțiunea de a renunța la mașină, dar pentru asta avem nevoie de o infrastructură care să ne permită asta.

Vrem ca persoanele cu dizabilități să aibă drepturi egale la oraș. Lipsa unui oraș accesibil ține persoanele cu dizabilități dependente de un însoțitor sau chiar captive în propriile locuințe. Toate bunele intenții la nivel administrativ de inserție socio-profesională a persoanelor cu dizabilități, la nivelul Municipiului București, sunt compromise de un oraș care nu le permite un minim de independență.

Pe 19 iulie 2014, revendicăm orașul pentru oameni, un oraș accesibil, prietenos cu oamenii și care e conform cu reglementările și standardele urbanismului din zilele noastre. A venit momentul ca autoritățile din București să-și vadă și cetățenii, nu doar mașinile care ne tranzitează orașul.

Marșul va avea loc sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11.00. Plecarea se va face din zona statuii Lupoaicei (Bulevardul Ion C. Brătianu) și va ajunge la Piața Victoriei (traseu: Bulevardul Ion C. Brătianu, Piața Universității, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piața Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piața Victoriei).

Deoarece persoanele cu dizabilitati reprezinta cea mai defavorizata categorie de pietoni, sunt necesari voluntari care sa le asiste in timpul deplasarii de la locuinte la mars si inapoi. Voluntarii care doresc sa ajute se pot inscrie completand acest formular.
https://docs.google.com/forms/d/1C_2G-y5_joTok9LLJRfFNeCxVG4FWAk0tB0Oz9n2Mas/viewform

Pagina de FaceBook a evenimentului.

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie mai departe!
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.