Ponta, Felix si Ougeul

Guvernul Ponta a modificat Legea Audiovizualului printr-o Ordonanță de Urgență(OUG). Deci fără dezbatere publică și în grabă de parcă în CNA ar fi stat luarea unei decizii asupra bugetului pe 2013. Într-o perioadă în care la tv au loc tot mai multe derapaje, Ponta vine și le dă apă la moară televiziunilor în studiourile cărora se înjură ca la ușa cortului, iar CNA-ul este anihilat, de parcă ei provoacă harababura de pe tv.

Mie îmi miroase a poruncă de la ”Felix” Voiculescu: ”bă, m-au ars ăștia de la CNA  de m-au rupt, dați și voi legea aia ca să îi punem cu botul pe labe. bă, hai să le arătăm pisica și ălora de la rds, dai în…”. Cam așa ar fi putut suna un ordin de la șeful Antenelor.

De ce e atât de nasoală situația? Iată cele mai importante puncte din OUG(via paginademedia.ro):

  • Membrii CNA să aibă cel puțin cinci ani de activitate în domeniul audiovizual și să nu fie rude cu președintele României, cu președinții celor două camere sau cu membrii Guvernului. Față de varianta inițială, s-a scos posibilitatea ca membrii CNA să poată fi demiși în fiecare an, dacă raportul de activitate este respins de Parlament.
  • Pot fi transmise cel mult trei spoturi izolate în fiecare repriză a unei competiții sportive.
  • Rebate-ul, care a pus piața publicității pe jar, rămâne scos în afara legii prin ordonanța de urgență votată astăzi: “intermediarii nu pot sa primeasca alta plata sau contraprestatie decat cea care Ie este platita de catre beneficiarul final al publicitatii televizate in vederea remunerarii serviciilor prestate si nici vreun avantaj material, indiferent de natura acestuia, din partea radiodifuzorului.”
  • Amenzile date posturilor TV se vor aplica mai greu. Dacă postul TV contestă amenda, aceasta se aplică abia după o decizie irevocabilă a instanței.
  • Cabliștii riscă amenzi usturătoare, între 1 și 3 la sută din cifra de afaceri, dacă nu respectă noile prevederi: posturile TV trebuie aranjate în ordinea audienței și trebuie să aibă aceeași calitate a transmisiei. Dacă posturile TV pot obține amânarea amenzii, în cazul cabliștilor, contestarea în instanță nu suspendă aplicarea amenzii.
  • Au rămas și prevederile care spun că orice rabat sau avantaj financiar, indiferent de ce natură, acordat de către radiodifuzor, trebuie să figureze pe factura emisă clientului de publicitate. Totodată, a rămas și precizarea că prețul publicității, dar și reducerile trebuie prezentate tuturor celor trei părți: televiziune, agenția de publicitate și client.

Dintre toate televiziunile doar Digi a făcut mare tam tam pentru că prin schimbările aduse Legii Audiovizualului se dă rău de tot în cabliști. Mediafaxul, o sursă bună de informare, de altfel, nici măcar nu spune că amenzile date posturilor tv se vor aplica mai greu, ci povestesc doar de cabilști. Normal, în condițiile în care și Pro tv-ul a plătit amenzi la greu.

Textul ordonanței votate azi

Ți-a plăcut acest articol? Distribuie mai departe!
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.