Omori pe cineva, când suni în glumă la 112!

3 din 4 apeluri la Serviciul de Urgențe 112 sunt false urgențe: 73% din totalul apelurilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri făcute în joacă sau accidental de către cei care sună, doar 27% sunt apeluri reale.

Este incredibil cum unii oameni, în special tineri, își bat joc de singura cale de a cere ajutor specializat în cazul unui accident, de pildă.

Un om moare în 3 minute din momentul in care a intrat în stop respirator. Cum e să piardă ruda acestuia șansa de a-l salva pentru că cineva abuzează de 112. Și gândește-te că în fiecare zi peste 20 de oameni sunt răniți grav.

Campania “O viață poate depinde de tine”, realizată de Asociația React, a pornit de la o serie de statistici alarmante cum ar fi:
– 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgențe: 73% din totalul apelurilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri făcute în joacă sau accidental de către cei care sună, doar 27% sunt apeluri reale;
– La nivel național, județul Covasna este județul care a înregistrat cel mai mare număr de apeluri false (în aceeași perioadă monitorizată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale)
– 86,86% apeluri abuzive. În București, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridică la 55,6%);
– La serviciul de urgență 112, se înregistrează peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicită intervenția echipajelor medicale de urgență;
– Orice apel fals înregistrat la 112 poate întârzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reală de ajutor: în 2010, s-au înregistrat 8477 de victime grav rănite în accidente de mașină (23 de oameni răniți grav/ zi)
– În ceea ce privește măsurile de prim ajutor, acestea “pot face deferența între viață și moarte”: durează 3 minute ca o persoana aflată în stop respirator să moară, 5 minute până la sosirea ambulanței și mai puțin de 1 minut până la deschiderea căilor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.

Un comentariu

  1. razvanserbu

    2 octombrie 2011

Adauga comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.