Mulți români sunt sârguincioși. Vor deja să-și cumpere vinieta pentru Oxigen, chiar dacă PMB a anunțat că doar de la 1 martie începe să dea amenzi șoferilor care circulă prin zona ZACA fără să plătească vinieta Oxigen.
Primăria Capitalei a montat deja indicatoarele cu zona ZACA ( Zona de acțiune pentru calitatea aerului ), dar nu a montat și camerele de filmat, care pot identifica mașinile după numărul de inmatriculare.
Zona ZACA pentru care se plătește taxa oxigen

Străzile din București care încadrează zona ZACA. Trebuie să știți că străzile care delimitează zona ZACA sunt: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Ştirbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei.
Cât costă vinieta Oxigen

Autovehiculele non-Euro, Euro 1, Euro 2 nu au voie să intre în ZACA, și au voie în afara ZACA dacă își cumpără vinieta Oxigen. Autovehiculelor Euro 3 și Euro 4 li se va permite accesul în ZACA după ce plătesc vinieta. Mașinile cu Euro 4 vor fi texate de la 1 ianuarie 2021.
Autovehiculele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4 pot intra în ZACA în weekend, în timpul sărbătorilor legale și noapte în intervalul 22-7.
De unde se poate achiziționa taxa de oxigen?
La momentul scrierii acestui articol taxa de oxigen se putea achiziționa online de pe site-ul rovinete.ro. PMB a anunțat că vinieta Oxigen va fi disponibilă în benzinării, se va putea achiziționa prin sms și printr-o aplicaţie online a Primăriei Capitalei.
Cum citești norma de poluare din talonul mașinii
În Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:- la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;- la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.
În CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro. Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;
EE – pur electric.
În fotografiile alăturate se pot identifica mai multe tipuri de cărți de identitate ale vehiculului, emise de-a lungul timpului de Registrul Auto Român, fiind evidențiat locul în care se regăsesc informațiile despre norma de poluare. (Sursa Pagina de Facebook a RAR)



Legislație
Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 539/2019